”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi
minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.
Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne,
niin kuin minä olen rakastanut teitä.”
Joh. 15:9-12

Häät

Avioliitto on sitoutumista ja yhdessä kasvamista, elämistä, iloitsemista ja rakastamista. Tahto rakastaa toista ihmistä vaikeinakin aikoina, toisen kunnioittaminen ja Jumalan siunauksen rukoileminen ovat hyvä lähtökohta avioliitolle.

Katso tästä epidemiatilanten vaikutuksia tilaisuuksien järjestämiseen.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Avioliitossa mies ja nainen sitoutuvat juridisesti ja julkisesti toisiinsa.

Kenet voidaan vihkiä?

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsenyys. Vihkimisen suorittaa pappi ja toimituksella on oltava vähintään kaksi todistajaa.

Jos toinen vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, on vain siviilivihkiminen mahdollinen. Haluttaessa voidaan siviiliavioliitolle vihkimisen jälkeen saada avioliiton kirkollinen siunaus.

Käytännön järjestelyt

Seurakuntatoimistoon otetaan yhteyttä, kun halutaan
• varata vihkiaika
• varata vihkipappi

Vihkimisen toimittaa ensisijaisesti vihkivuorossa oleva Raision seurakunnan pappi. Vihkipapin yhteystiedot saat seurakuntatoimistosta. Kerrothan samalla myös, mikäli toivotte kaksikielistä vihkitoimitusta. Mikäli vihkimisen toimittajaksi halutaan tietty pappi, on syytä ottaa häneen henkilökohtaisesti yhteyttä hyvissä ajoin. Jos hankit itse vihkivän papin, ilmoita papin nimi seurakuntatoimistoon varauksen yhteydessä.

Papin ja vihkiparin tapaaminen

Vihkipari tapaa papin ennen vihkimistä. Tapaamista kutsutaan toimituskeskusteluksi. Tapaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin, koska kesäaikana papit ovat myös rippileireillä ja vuosilomilla.

Papin ja vihkiparin tapaamisella on monta tarkoitusta. Vihittävät haluavat usein tutustua vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumista ja muuta toimituksen kulkua.

Vihkijälle puolestaan on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja avioliiton merkitys. Sopivasta vihkikaavasta päätetään myös keskustelun aikana.

Vihkipaikka

Vihkiminen voidaan toimittaa esim. kirkossa, seurakuntatalon kappelissa tai kotona. Kirkko on syytä varata hyvissä ajoin seurakuntatoimiston kautta.

Tilojen koristelu

Suntio neuvoo sinua kirkon koristeluun liittyvissä kysymyksissä. Muistathan poistaa koristeet välittömästi vihkitoimituksen jälkeen, jotta seuraavalle parille jää siisti kirkko.

Kustannukset

Seurakunnan jäsenelle vihkipaikka ja muu toimitukseen tavanomaisesti kuuluva järjestely on ilmaista.

 Lisätietoa ja ajanvaraukset seurakuntatoimistosta, puh. 02 4360 300

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen