Ekumeeninen rukousviikko kutsuu rukoukseen kristittyjen ykseyden puolesta.

Ekumeenista rukousviikkoa vietetään vuosittain kaikkialla maailmassa 18.–25. tammikuuta. Rukousjakso on kahdeksan päivän mittainen ja sen aloittaa 18. tammikuuta Kristittyjen ykseyden rukouspäivä. Kristittyjen ykseyden rukousviikko yhdistää eri puolilla maailmaa elävät kristityt pohtimaan saman aihepiirin kysymyksiä ja rukoilemaan samoihin haasteisiin liittyvien asioiden ja ihmisten puolesta. Rukoillessamme ykseyden puolesta liitymme rukoilevien kristittyjen ketjuun maapallon ympäri.

Rukousviikon ohjelmaa Turussa:
La 19.1. klo 18 Pyhän Henrikin muistoilta ja ehtoollinen Tuomiokirkossa.
Su 20.1. klo 18 Ekumeenisen rukousviikon Tuomasmessu ”Kutsutaan olemaan yhtä” Mikaelin kirkossa.
Ma 21.1. klo 18 Schola Gregoriana Aboensis esiintyy Pyhän Henrikin Ekumeenisessa Taidekappelissa. Iltarukous: kirkkoherra isä Peter Gebara.
Ke 23.1. klo 18 Martinus-kuoro Raision seurakunnasta Ekumeenisessa taidekappelissa. Iltarukous: kirkkoherra Sari Lehti.
Ke 23.1. klo 17 Ehtoopalvelus ja iltatee Turun Ortodoksisessa kirkossa.

Vuoden 2019 ekumeenisen rukousviikon teema "Olkaa rehellisiä ja oikeudenmukaisia" haastaa meistä jokaisen. Aihe perustuu 5. Mooseksen kirjan ohjeisiin tuomarien velvollisuuksista. Tuomarien tehtävä on etsiä totuutta ja oikeudenmukaisuutta – mutta se on myös jokaisen kristityn tehtävä.

Kristillisten kirkkojen hajaannus jatkuu yhä eikä sovinto tai rauha leimaa erilaisten kristittyjen elämää kaikissa maissa tai olosuhteissa. Näemme kuitenkin myös monia merkkejä ykseydestä ja kaipuusta siihen. Rukouksemme ykseyden puolesta saa leimansa toivosta ja ilosta niiden monien asioiden takia, jotka tekevät meistä veljiä ja sisaria Kristuksessa.

Tammikuun 2019 rukousviikkoa ja sen aineistoa valmistellut indonesialainen työryhmä on kiinnittänyt huomiota siihen vääristyneisyyteen, jossa epäoikeudenmukaisuus loitontaa ihmisiä ja kirkkoja toisistaan. Ekumeeninen rukousviikko kutsuu kristittyjä toisenlaiseen liikkeeseen, jossa keskinäinen kunnioittaminen, oikeudenmukaisuus ja sovinto ovat keskeisiä vaikuttimia.

Rukouksessa katseemme kääntyvät näkemään sen maailman todellisuuden, jossa elämme ja ne ihmiset, jotka elävät väkivallan ja riitojen, sodan, vainojen ja terrorismin ahdistamina. Katseemme kääntyvät kuitenkin ennen kaikkea Jumalan puoleen, joka on totuuden, oikeudenmukaisuuden ja armon Jumala. Rukousviikolla rukoilemme rauhan, sovinnon ja ykseyden puolesta ja tahdomme toteuttaa omalta osaltamme Kristuksen ylimmäispapillista rukousta, ”että he kaikki yhtä olisivat” (Joh. 17:21).

Lähde ja lisätietoja >