Skip to content

Martinpäivää vietetään lyhtyjuhlalla

Raision seurakunnassa vietetään Martinpäivää torstaina 3.11. klo 17.30 alkaen. Martinpäivän lyhtyjä kokoonnutaan valmistamaan seurakuntatalolle klo 17.30. Valmiiden lyhtyjen kanssa osallistujat siirtyvät lyhtykulkueena kirkonmäelle tuoden valoa raisiolaisten iltaan.

Martinpäivä on vuosisatoja vanha perinne, jota on vietetty eri puolilla Eurooppaa. Tavallisesti Martinpäivänä lapset tuovat lyhtykulkueessa valoa kaduille ja samalla ihmiset laulavat erilaisia lyhtylauluja. Ja kuten Pyhä Martti antoi toisen puolen viitastaan kerjäläiselle, jakavat ihmiset leipää tai erilaisia Martinpäivän pullia keskenään.

Pyhä Martti, Martinus Toursilainen (316-397) on yksi keskiajan rakastetuimpia pyhimyksiä. Hänet tunnetaan maailman köyhien ja vaivaisten suojelijana ja kristillisen veljeyden esikuvana.

Legenda kertoo, että hän oli roomalaisen armeijan sotilas, joka kylmänä talvi-iltana kohtasi kerjäläisen Amiensin kaupungin porteilla Ranskassa. Hänellä ei ollut mukanaan ruokaa eikä rahaa, joten hän halkaisi miekallaan viittansa ja antoi siitä toisen puolen palelevalle miehelle. Seuraavana yönä hän näki unen, että Jeesus oli ollut tuon kerjäläisen hahmossa.

Hän otti kasteen, erosi armeijan palveluksesta ja ryhtyi lähetystyöntekijäksi. Hänestä tuli Toursin piispa vuonna 371.

Raision kirkko on nimetty Pyhän Martin mukaan ja Pyhä Martti on kuvattuna kirkon alttari-ikkunassa. Samoin Pyhä Martti ratsastaa Raision kaupungin vaakunassa.