Skip to content

Mikkelinpäivä: Enkeli ja kuilu

Punamekkoinen tyttö ja polvihousupoika kävelevät risaa siltaa pitkin kosken yli. Kaiteet ovat olemattomat ja yksi lautakin sillasta puuttuu. Lapset eivät näe sitä, mihin ulkopuolinen tarkkailija heti kiinnittää huomionsa: heidän takanaan seisoo vaaleakutrinen nainen, jalat tukevasti ilmassa, valkoinen kaapu löysillä laskoksilla ja suuret siivet selässään. Nainen katsoo lapsia lempeästi, levittää kätensä ja säteilee suurta turvallisuutta.

 

Me olemme oppineet tulkitsemaan tuon siivekkään kaunottaren suojelusenkeliksi, jollaisia Jumala kuulemma lähettää erityisesti lasten perään katsomaan. Usko taivaalliseen turvavälineeseen aiheuttaa suuria teologisia ongelmia, ainakin kaikille, joiden viereltä on pieni lapsi tapaturmaisesti kuollut.

Raamatussa enkelit ovat Jumalan juoksupoikia, viestintuojia ja sanansaattajia. He muodostavat taivaallisen sotajoukon ja ovat ihmisen puolella hyvän ja pahan välisessä taistelussa.

 

Erääksi enkeleiden tehtäväksi on nähty myös ymmärryksen lisääminen. Jumalan viisauden välittäjinä enkelit avaavat meille elämän ja kuoleman salaisuutta. Siitä ovat löysät laskokset kaukana: jokainen enkeli on kauhistuttava, kirjoitti runoilija Rainer Maria Rilke Duinon elegioissa. Enkelit eivät vain levittele käsiään elämän kuilujen partailla, ne vievät meidät sinne.

Ja vielä: enkeleiden tehtävänä on saattaa kuolleita sieluja kuolemanjälkeisessä pimeydessä. Tällaisia saattajaenkeleitä minä näen Hugo Simbergin Kuoleman puutarhassa: mustakaapuisia lempeitä luurankohahmoja pitämässä hyvää huolta heille uskotuista ruukuista, aarteesta saviastioissa.

(KT/Jaakko Heinimäki )

 

Mikkelinpäivä on jo keskiaikainen juhla, jota vietettiin arkkienkeli Mikaelin muistopäivänä 29.9. Suomalaisessa kansanperinteessä mikkelinpäivä on merkinnyt sadonkorjuukauden loppua ja sisätöihin siirtymistä. Nykyisin mikkelinpäivän teemana ovat enkelit ylipäänsä, ja mikäli 29.9. osuu arkeen, vietetään mikkelinpäivää sitä seuraavana sunnuntaina.


Kirkkovuoden pyhät esittelee vuonna 2009 Jaakko Heinimäki. Hän on tietokirjailija, kolumnisti ja pappi.