Skip to content

Raamatun naisilla on sanottavaa nykynaisille

Lausuja Iria Paloa on vuosien ajan askarruttanut ja kiehtonut raamatullisten naisten konkreettisuus ja ”nykypäiväisyys”. Raamatun naisia -esityksen kautta Palo haluaa antaa äänen ja kasvot Raamatun naisille ja heidän kertomuksilleen runojen ja musiikin kautta.

 

Esitys kertoo naisten tarinoita ja tuntemuksia vuosituhanten takaa. Naisten huolenaiheina olivat samat asiat kuin nykypäivänä. Tarinat kertovat mm. rakkaudesta, lapsettomuudesta, uhrautumisesta, häpeästä ja loppuun palamisesta.

 

Vanhasta Testamentista peräisin oleva Saaran tarina kertoo uhrautumisesta ja suuresta rakkaudesta. Hän oli hyväksynyt kyvyttömyytensä saada lapsia. Suuressa rakkaudessaan Abrahamia kohtaan hän kehotti tämän ottamaan Haagarin, ettei jäisi ilman perillistä.  

 

Palon mukaan Davidin vaimoista taas tulee mieleen tämän päivän uusperheet. Toiset lähtevät. Toisille annetaan tilaa ja sovitellaan.
- Naiselta vaaditaan paljon – vaadittiin jo aikojen alussa. Rebekka on mielestäni uhrautuvainen, murehtiva äitihahmo. Hauras mutta silti voimakas, toteaa Iria Palo.

 

Uuden Testamentin naisista mukana ovat kolme Mariaa: Betanian, Nasaretin ja Magdalan Mariat. Muut naiset ovat Martta, nykyajan kovasti työtätekevä, jopa stressiin asti ahertava nainen ja Elisabet. Hänenkin huolenaan lapsettomuus, joka silloin oli häpeä.

 

Magdalan Mariasta löytyy hyvin ristiriitaista tietoa.
- Minulle kuitenkin selvisi ettei hän ollutkaan se syntinen nainen farisuksen huoneessa.  Hän edustaa tässä syntinsä anteeksi saanutta Jeesuksen seuraajaa ja ylösnousemuksen julistajaa. Hän on osoitus armosta myös nykyihmiselle, kertoo Palo.

 

Raamatun naisia –teoksen esittävät lausujat Marjatta Järvinen ja Iria Palo. Noin tunnin kestävä esitys elää koko ajan esityspaikasta ja ajankohdasta riippuen.

 

Musiikki kuuluu yhtenä olennaisena osana esitykseen. Musiikki sitoo kertomukset toisiinsa ja on joka esityskerralla erilaista.  Raision esityksessä musiikista vastaa kanttori Katarina Engström.

 

- Itse olen innostunut ja myös kiitollinen, että saan olla mukana tekemässä runotyötä innostavien ja osaavien kanssaihmisten keralla, sanoo Iria Palo.

 

Raamatun naisia –esitys
sunnuntaina 25.3. klo 15 Raision kirkossa
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ohjelmatulot käytetään YV-keräyksen hyväksi.