Tällä sivulla julkaistaan ajankohtaiset hautatoimeen liittyvät asiat.

Hautalyhtyjen poisto hautausmaalta

Lyhdyt tulee poistaa haudoilta viimeistään äitienpäivän jälkeen maanantaina 11.5. hautausmaan kesähoidon vuoksi. Tämän jälkeen hautausmaan henkilökunta siirtää lyhdyt. Poikkeustilan vuoksi lyhdyt säilytetään, kunnes rajoitukset poistetaan.  Lyhdyn voi halutessaan jälleen tuoda haudalle 26.10. alkaen syystöiden päätyttyä pyhäinpäiväksi.

Hoitokausi alkaa

Hoitohautojen kunnostaminen alkaa toukokuussa mullan vaihdolla. Kesäkukkien istutus hoitohaudoille aloitetaan 8.6. Hoitosopimukseen kuuluvat kukat on istutettu haudoille juhannukseen mennessä. Kukkavalinnat tekee ammattitaitoinen puutarhuri kasvupaikan olosuhteet huomioiden eikä kukkatoiveita ei voida vastaanottaa. Uusia kukkahoitosopimuksia otetaan vastaan kesäkuun loppuun saakka (p. 024360300).

Hoitosopimus on mahdollista tehdä yhdeksi tai viideksi vuodeksi kerrallaan. Sopimuksen hinta määräytyy hautapaikan mukaan. Kaikkiin hoitosopimuksiin sisältyy kasvuallas, kesäkukat ja niiden hoito, kastelu ja lannoitus.

Kasteluvesipisteet avataan viimeistään äitienpäiväviikolla, mikäli yöpakkasten aika on ohi. Talvivesipisteistä saa vettä ympärivuotisesti. Ne sijaitsevat hautausmaan huoltorakennuksen lännenpuoleisella seinällä sekä Kirkkauden kappelin alakerrassa, varastoon johtavan oven vieressä.

Hautausmaan maisemoinnin jatkuminen

Tänäkin vuonna Raision hautausmaa saa lisää kasvillisuutta. Viime vuonna hautausmaan Raisiontien puolella olevat ruusupensaat vaihdettiin käytännön syistä rusokirsikkapuihin sekä hortensia- ja komeakotakuusamapensaisiin. Nyt istuttaminen jatkuu vielä uusimman laajennusosan verran, jotta Raision tien varsi on yhtenäinen kokonaisuus.

Kirkon ympäriltä, vanhimman hautausmaan osan kivimuurilta poistettiin ensin puut, jonka jälkeen jäljelle jääneet pensaat poistettiin jatkaen näin hautausmaan yhtenäistä vihersuunnitelmaa. Muurin istutuspenkki saa tänä vuonna kaunistuksekseen hanhikki-, hortensiapensaita sekä rusokirsikkapuita. Lisäksi kirkon pelastustien varren huonokuntoiset syreenit vaihdetaan kartiomarjakuusiin.

Hautojen kuulutus

Kevättalvella hautatoimessa aloitetaan hautojen kuulutukset. Seurakunta lähettää hautaoikeuden haltijalle kirjeen, jossa kerrotaan haudan hallinta-ajan päättymisestä kuluvan vuoden aikana. Kirjeen lomakkeella voi hakea hallinta-ajan jatkoa tai luovuttaa haudan seurakunnalle. Seurakunnan hautarekisteriin ei välttämättä siirry muuttuneita osoitetietoja, joten niiden ajantasaisuus kannattaa varmistaa, jos kirjettä ei ole saapunut odotuksista huolimatta. Hallinta-ajan päättymisestä tiedotetaan myös haudalla.

Maaliskuussa 2020 kirkkoneuvosto tekee päätöksen niiden vuonna 2019 kuulutettujen hautojen haltuunotoista, joille ei ole haettu hallinta-ajan pidennystä tai joista ei ole tehty haudan luovutusilmoitusta. Haltuunottoilmoitus asetetaan haudalle tiedoksi ennen hautakiven poistamista, jolloin omaisilla on vielä mahdollisuus ottaa asiassa yhteyttä seurakuntaan. Tiedustelut: tiina.peltonen@evl.fi tai p. 0447160368.

Haudanhoitotilaukset

Seurakunnan hautatoimi ilmoittaa edelliseen vuoteen päättyneestä pitkäaikaisesta hoitotilauksesta. Asiakas voi tehdä uuden hoitotilauksen voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Tällä hetkellä pitkäaikaisin haudan hoitovaihtoehto on viiden vuoden kesäkukka- tai perennahoito. Edellisenä vuonna yhden vuoden hoitotilauksen tehneille lähetetään maalis-huhtikuun aikana vastaavasta kesähoidosta tarjouslasku, jolla hoitotilauksen voi kätevästi uusia ilman erillistä yhteydenottoa seurakuntaan. Jos kyseistä hoitotilausta ei halua uusia, tarjouslaskun voi hävittää. Hautojen hoitokausi alkaa juhannuksesta ja päättyy syyskuussa. Hoitosopimus kattaa seurakunnan istuttamien kasvien hoidon. Lisätietoja haudanhoitovaihtoehdoista, hinnoista ja haudanhoidon yleisistä sopimusehdoista saa seurakunnan internet-sivuilta.

Haudanhoitotilaukset: seurakuntatoimisto, p. 024360300
Hautojen hoitoa koskevat tiedustelut:
tiina.peltonen@evl.fi, p. 0447160368 tai
taina.heinonen@evl.fi, p. 0447160309

Perennahoito on kaunis ja kestävä ratkaisu

Perennat eli monivuotiset kukat ovat monella tapaa hyvä haudanhoitovaihtoehto. Perennoja ei istuteta joka kevät uudestaan, vaan kerran istutetut juurakot jätetään syksyllä maahan talvehtimaan, ja versot nousevat luonnon oman rytmin mukaan keväällä kasvuun. Perennat lähtevät kasvamaan heti maan sulamisen jälkeen ja hauta on hoidetun näköinen alkukeväästä asti. Syksyllä useat perennalajit kukoistavat vielä ensimmäisten yöpakkasten jälkeenkin, ja kasvukausi jatkuu huomattavasti kesäkukkia pidempään.

Perennojen pitkäaikainen koristeellisuus perustuu ennen kaikkea kauniiseen lehdistöön, toisin kuin kesäkukilla, jotka kukkivat jo istutusvaiheessa. Useilla perennalajeilla kukinta-aika kestää noin kahdesta viikosta kuukauteen. Tällä tavoin edistetään kestävää kehitystä. Hautausmaan kasvuolosuhteet vaikuttavat kasvivalintoihin. Olosuhteet vaihtelevat kuumasta ja paahteisesta kasvupaikasta viileän varjoisaan. Seurakunnan hoitamille haudoille ei tule istuttaa muita kasveja, mutta haudalle voi halutessaan tuoda leikkokukkia.