Matteus löytyy

 

Matt. 9:9–13
Kun Jeesus kaupungista lähtiessään kulki tulliaseman ohi, hän näki Matteus-nimisen miehen istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: ”Seuraa minua”, ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.
    Jeesus oli sitten aterialla hänen kodissaan. Sinne tuli myös useita publikaaneja ja muita syntisiä, ja he aterioivat Jeesuksen ja hänen opetuslastensa kanssa. Tämän nähdessään fariseukset sanoivat Jeesuksen opetuslapsille: ”Kuinka teidän opettajanne syö yhdessä publikaanien ja muiden syntisten kanssa!” Jeesus kuuli sen ja sanoi: ”Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat. Menkää ja tutkikaa, mitä tämä tarkoittaa: ’Armahtavaisuutta minä tahdon, en uhrimenoja.’ En minä ole tullut kutsumaan hurskaita, vaan syntisiä.”

Kuvitellaan itsemme Kapernaumin pikkukaupungin ulkopuolelle. Työ minkä olet ottanut vastaan on tuottoisa, mutta ikävä. Keräät veroja roomalaisille valloittajille kaupunkiin tulijoilta ja menijöiltä. Jokainen kaupantekoon tuleva joutuu maksamaan tullin. Roomalaisten aseet ovat turvanasi, mutta silti sinua vihataan. Ehkä siksi, että vedät myös välistä ja siksi olet varakas. Kuormasta syöminen on tuottoisaa. Olet tottunut helteisellä tiskilläsi tien varressa vihaisiin asiakkaisiin ja kirouksiin, olethan roomalaisten koira ja kansasi pettäjä. Illalla työpaivän jälkeen kujilla sinua väistetään ja perääsi syljetään. Kapakassa viereesi ei istuta. Tunnet pahantahtoiset katseet niskassasi. Lapsiasikin pilkataan eikä vaimosi saa kutsua muiden pitoihin. Ainoat ystäväsi ovat samankaltaisia kuin sinä, he ovat muita roomalaisten apulaisia ja juoksupoikia. Mutta olet varakas. Sekin on jotain. Jokaisen on selvittävä jollakin lailla. Ja osaat lukea ja laskea, vaatteesi eivät ole köyhän ryysyt. Olet välttämätön paha, joku tämän homman kuitenkin tekisi jos et sinä.


    Ehkä jotain tällaista oli tullimies Matteuksen elämä Kapernaumin kalastajakaupungissa. Matteuksen toinen nimi, ehkäpä syntymänimi oli Leevi Alfeuksen poika, joka mainitaan Markuksen evankeliumissa. Mutta sana Matteus tarkoittaa Jahven lahjaa. Keikaksi hän oli Mattaios. Mutta voi olla, että kovin suurena lahjana häntä ei koettu Kapernaumissa. Mutta historiaan hän jäi. Siksipä maailmassa on monta Matteusta, Mattia ja Matthew:ta. Myös oman poikani nimi on Matteus.


    Vanhastaan tätä tullimiestä on pidetty Matteuksen evankeliumin kirjoittajana eli tässä tekstissä sen kirjoittaja kertoisi omasta kohtaamisestaan Jeesuksen kanssa. Tämä tieto perustuu kirkkoisä Eusebioksen tulkintaan toisen varhaiskirkon vaikuttajan, Papiaan kirjoituksesta. Mutta Matteuksen evankeliumi itse ei puhu kirjoittajastaan mitään, ja voi olla, että Matteuksen evankeliumin todellinen kirjoittaja ei ole tämä tullimies Matteus. Siihen viittaavia seikkoja myös on. Asia jää avoimeksi mutta on samalla kiehtova arvoitus. Matteuksen evankeliumin arvoa se ei vähennä. Se on vanhastaan myös ollut kirkon pääevankeliumi, kaikkein laajin ja vaikutusvaltaisin.


   Kapernaumissa oli alkanut vaikuttaa myös nuori rabbi Nasaretista, Jeesus eli Jeshua. Hän opetti ja teki ihmeitä. Ehkä Matteuskin oli hänestä kuullut, koska paikka oli pieni ja sana kiersi. Kapernaum oli tavallaan Jeesuksen kotikaupunki hänen galilealaisen toimintansa aikana. Siellähän se Pietarin talokin oli, jossa Jeesus mitä ilmeisimmin piti majaa. Sen päälle rakennettua kirkkoa voit käydä ihailemassa tänäkin päivänä, jos matkaat Kapernaumiin. Se on kaivettu esiin. Kapernaumissa pääsee siksi jollakin lailla lähelle Jeesuksen aikaa.


   ”Ajat ovat muuttumassa” lauloi Bob Dylan eräässä kuuluisassa laulussaan. Ja Jeesuksen myötä ajat olivat todella muuttumassa, Jumalan suunnitelma oli siirtynyt uuteen vaiheeseen. Jeesus oli juuri ennen Matteuksen kohtaamista herättänyt halvaantuneen ja antanut tälle synnit anteeksi. Ja sitten hän kohtasi tämän tullimiehen ja korruptoituneen virkamiehen, rikkaan miehen mutta myös sosiaalisen hylkiön.


 Ajat olivat muuttumassa, ja siksi Jumala itse kutsui erilaisia luusereita kutsuttiin hänen valtakuntaansa ja itseensä tyytyväiset olivat vaarassa jäädä valtakunnan ulkopuolelle. Jeesuksen tarvitseminen oli kynnyskysymys iankaikkiseen elämään. Tullimieskin sai kutsun.

 
   Ehkä Jeesus tiesi Matteuksen, ehkä Jeesuskin oli joskus maksanut hänelle veroa. Ehkä Matteuksen sydäntä oli Taivaan Isä valmistanut suureen ratkaisuun jo etukäteen, kukapa tietää. Usein elämän suurissa ratkaisuissa asiat muuttuvat hitaasti, kunnes tulee se ratkaiseva hetki. Tai sitten muuten niin rationaalinen ja järkevä Matteus astui suureen tuntemattomaan Jumalan vaikutuksesta seurauksia miettimättä. Vanha ja tuottoisa elämä jäi taakse hetkessä. Hullu hyppy tuntemattomaan se oli. Hän koki tarvitsevansa Jeesusta, se riitti, se oli tarpeeksi. Se oli vedenajakaja, joka sai hänet tekemään lopullisen uskon hypyn.


    Joka tapauksessa Matteuksen lähteminen Jeesuksen mukaan on kuvattu hyvin koskettavasti. Tässä sanotaan vain lyhyesti, että hän ”Nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.”  ”Nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta”.  Jäivätkö rahat pöydälle kun mies lähti vai nappasiko mukaan. Sitäkään emme tiedä. Mutta mikä tärkeintä, elämänmuutos oli todellinen ja pysyvä. Kyse oli todellisesta Jeesuksen perässä kipittämisestä. Väärän hylkäämisestä ja hyvän valitsemisesta. Parannuksen tekeminen oli Matteukselle hyvin konkreettinen ja näkyvä asia. Kaikki näkivät sen ihmeen, että tullimies hylkäsi ns. hillotolppansa, niin kuin joskus sanotaan.


   Näissä muutamissa sanoissa on minusta meille pohtimista täksi pyhäksi. Mitä merkitsee sinulle tässä kohtaa elämääsi ”nouse ja lähde seuraamaan Jeesusta”? Mitä jää jälkeen, mitä ehkä löydät? Onko Jeesuksen kutsu ahdistava vai vapauttava? Mitä pelkäät menettäväsi Jeesuksen kanssa, entä mitä löytäväsi? Kannattaako tällaista edes miettiä? Vai olisiko Jeesuksella minulle jotain hyvää varattuna, jotain sellaista mistä en vielä edes tiedä.


    Minua kiehtoo Jeesuksen seuraamisessa sen dynaamisuus. Jos elämä on matka, matkalle tarvitaan suunta. Onko sinulla suunta? Mitä tavoittelet elämäsi päivillä? Matteukselle taisi raha olla elämän johtotähti ennen Jeesusta, ainakin hän rahan takia oli valmis uhraamaan maineensa ja kunniansa ja omantuntonsa. Ja nyt hän vaihtoi rahat Jeesukseen elämänsä tärkeimpänä asiana. Tässä vaihtokaupassa hän sai elämän Jeesuksen kanssa. Se johti hänet evankeliumin julistustyöhön ja yhdeksi apostoleiksi. Paljon hyvää hän sai nähdä, joskin varmaan myös kärsimystä. Ennen kaikkea hän sai iankaikkisen elämän.


    Ajat ovat muuttumassa, lauloi Dylan. Siksi Jumalan Poika otti vastaan kutsun pettureiden juhliin. Siksi Jeesus osoitti ystävyyttä ateriayhteyden kautta fariseusten halveksimalle väelle. ”Kenen kanssa söit, se sinä olit.” Niin ajateltiin siihen aikaan. Ja taidetaan ajatella vieläkin, vaikka demokratiassa elämme. Jeesus leimautui huonomaineiseksi olemalla huonomaisten kemuissa, mutta hän ei välittänyt siitä. Jeesus on sielun lääkäri, joka kykenee siihen mihin Terveyskeskus tai Mehiläinen ei kykene.


   Eikä lääkäri voi auttaa sairasta eristämällä itsensä karanteeniin, vaan lääkärin on mentävä sairaan luo. Fariseukset pyrkivät välttämään synnin virusta eristämällä itsensä. Koko sana fariseus itseasiassa merkitsee eristäytymistä tai erottamisesta. He erottivat itsensä muista säilyttääkseen puhtautensa Jumalan silmissä.


    Jeesuksen ajatus oli toinen. Hän ei saastunut syntisten seurasta, vaan syntiset puhdistuivat hänen seurassaan. Hän oli täynnä armoa ja totuutta. Se houkutti puoleensa ja uudisti. Hän oli lääkäri, joka näytti Matteuksen hänen sairautensa, mutta näytti myös armon ja rakkauden. Siksi nyt oli ilojuhlan aika, surujuhlan aika tulisi myöhemmin Jeesuksen kuoltua. Näissä jakeissa kaikuu Jeesuksen kutsu uuteen. Jeesus ei selittänyt pois Matteuksen väärää elämää, mutta armahti hänet. Siksi Jeesuksen seuraajien joukko ei näyttänyt valiojoukolta, mutta jokaisen heistä hän oli valinnut.


    Jeesuksen seuraajien joukossa on myös entisiä vihollisia. Siksi joukossa oli entinen roomalaisten apulainen Matteus mutta myös hänen entinen vihollisensa Simon Kananeus, joka mahdollisesti kuului ennen roomalaisia aktiivisesti vastustaneisiin sisseihin. Kananeus tarkoittaa tällaista kiivailijaa. Jeesus yhdistää hyvin erilaiset ihmiset oman persoonansa ympärille. Simon ei enää halunnut pistää Matteus-petturia tikarilla kylkiluiden väliin.


    Ajat ovat muuttumassa lauloi Bob Dylan. Bob Dylan kohtasi Jeesuksen ja julkaisi levyn nimeltä Saved, pelastettu. Hän kohtasi Jeesuksen, kun joku oli heittänyt keikan aikana pienen ristin lavalle. Dylan poimi ristin talteen ja se ja moni muu asia johti hengelliseen murrokseen hänen elämässään.


   Risti on heitetty eteemme. Bob Dylan sai kutsun, Matteus sai kutsun, minä sain kutsun ja sinä sait kutsun. Jokainen voi tulla ja saa tulla hänen lähelleen. Tämän sielunlääkärin vastaanotto on aina auki, myös tänään. Kadonneet löydetään ja kaikille julistetaan armon ja totuuden evankeliumi. Nouse ja lähde seuraamaan Jeesusta.