Jumalan armon auringossa.

 

Evankeliumi:

Luuk. 1:57–66


Elisabetin aika tuli, ja hän synnytti pojan.

Kun naapurit ja sukulaiset kuulivat suuresta laupeudesta, jonka Herra oli hänelle osoittanut, he iloitsivat yhdessä hänen kanssaan.

Kahdeksantena päivänä kokoonnuttiin ympärileikkaamaan lasta. Muut tahtoivat antaa hänelle isän mukaan nimeksi Sakarias, mutta hänen äitinsä sanoi: ”Ei, hänen nimekseen tulee Johannes.” Toiset sanoivat: ”Eihän sinun suvussasi ole ketään sen nimistä.” He kysyivät viittomalla isältä, minkä nimen hän tahtoi antaa lapselle. Sakarias pyysi kirjoitustaulun ja kirjoitti siihen: ”Hänen nimensä on Johannes.” Kaikki hämmästyivät. Samalla hetkellä Sakarias sai puhekykynsä takaisin, ja hän puhkesi ylistämään Jumalaa.
    Sillä seudulla joutuivat kaikki pelon valtaan, ja näistä tapahtumista puhuttiin laajalti koko Juudean vuoriseudulla. Ne, jotka niistä kuulivat, painoivat kaiken mieleensä ja sanoivat: ”Mikähän tästä lapsesta tulee?” Sillä Herran käsi oli hänen yllään.

    Saarna:

 
   Kesä ja auringonvalo, ehdin odottaa sitä kevään aikana kauan. Ja sitä olen saanut paljon kesäkuun aikana, ehkä vähän liikaakin. Mutta allekirjoitan tämän kuitenkin: suomalaiselle aurinko ja sen valo on kuitenkin hyvä juttu.  Auringon valo merkitsee lämpöä, valoa ja uutta elämää pimeän ja kylmän talven jälkeen. Kesä on ihanaa aikaa!

   Siksi on hyvinkin ymmärrettävää, että Jumalan rakkautta kuvataan Suomessa auringonvalona. Puhutaan Jumalan armon auringosta. Olemme olleet jo tänään Jumalan armon auringossa, kun sanoimme heti jumalanpalveluksen aiussa synnintunnustuksen, ja Jumala antoi armonsa valonsäteiden loistaa päällemme, antoi anteeksi. Siirryimme pimeydestä valoon, armon lämpimään aurinkoon.

    Siitä Jumalan armon auringon valosta puhuu Johannes Kastajan nimi. Johanneksen nimi merkitsee: Jumala on armollinen.

   Johanneksen isä Sakarias oli pappi, joka oli naimisissa Elisabetin kanssa. He olivat jo iäkkäitä, mutta heillä ei ollut lasta. Yleisen ajatuksen mukaan siihen aikaan lapsettomuus tai yleensäkin elämän vastoinkäymiset olivat merkki siitä, että henkilöllä oli omallatunnollaan joku salattu synti, josta Jumala rankaisee heitä. Jeesus ei itse opettanut näin – mutta se oli se yleinen ajatus Jeesuksen aikaan. Siksi Elisabetia ja Sakariastakin katsottiin naapurustossa karsaasti ja pohdittiin, mitä he olivat mahtaneet tehdä, että Jumala heitä näin rankaisee lapsettomuudella.

  Mutta erään kerran, kun Sakarias oli temppelissä, enkeli Gabriel ilmestyi hänelle. Gabriel kertoi, että Elisabet tulisi raskaaksi ja synnyttäisi pojan. Pojan nimeksi ei tulisi esimerkiksi Sakarias isänsä mukaan – vaikka se olikin tapana siihen aikaan – usein pojalle annettiin nimeksi isoisän nimi. Mutta tämän vauvan nimeksi tulisi Johannes, Jumala on armollinen. 
   Johanneksen nimi oli tärkeä. Johanneksesta tuli kasvettuaan aikuiseksi Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä, voisi sanoa aivan kuin Jeesuksen mainosmies. Hän ei ollut ’mainosmiehenä’ pukeutunut siistiin pukuun ja kravattiin, tukka laitettuna. Hän oli profeetta, joka eli erämaassa. Hän oli pukeutunut kamelinkarvoihin, eivätkä hiuksetkaan tainneet olla kovin laitetut. Hän oli huutavan ääni erämaassa, jonka sanoma oli: Tehkää tie valmiiksi Herralle! Hylätkää pahat tekonne, sillä pian tulee Hän, jonka kenkien nauhojakaan minä en ole kelvollinen solmimaan! 
   Eli Johanneksen tehtävä oli kertoa ihmisille, että aivan pian tulisi Jumalan Poika. Johanneksen nimi tarkoitti ’Jumala on armollinen’ – ja Jeesus oli se, joka toi maailman Jumalan armon. Kun Johannes näki Jeesuksen, hän sanoi: Katso, Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Jumala tosiaankin on armollinen!
----------------------------------------

   Tuon raamatunkohdan yksi ydinsanoma oli muutos. Monta asiaa tapahtui eri tavalla kuin oli tapana tai jopa oikein siihen aikaan ajateltuna – ja monta asiaa oli tuon kaiken jälkeen eri tavalla.
    Jo se oli muutos ja erilaista, että jo iäkkäät Sakarias ja Elisabet saivat lapsen. Erilaista oli se, että pojan nimeksi tuli Johannes. Ja niitä pieniä muutoksia oli Elisabetin ja Sakariaksen perheessä – tämän jälkeen heillä oli lapsi ja he olivat naapurustossa kunnioitettuja.

    Mutta se suurin murros ja muutos tulee Johanneksen nimestä: Jumala on armollinen. Kun Jumalan armo tuli Jeesuksen kautta maailmaan, elämä ei muuttunut vain Sakariaan perheessä. Jumalan armo muutti ja mursi kaiken koko maailmassa.

------
   Kevään aikana kevään mahti murtaa talven voiman.  Jeesuksen mukana Jumalan armon aurinko tuli maailmaan ja mursi synnin vallan. 
  Pimeys jäi taakse, valo tuli maailmaan. Kylmyys jäi taakse, Jumalan rakkauden lämpö astui tilalle. Olemme Jumalan armon auringossa, hänen rakkautensa kohteena, koko elämämme. Kiitos tästä Jumala! 

  Tuo Jumalan luoma luonto, kaunis kesä ja taivaalla paistava aurinko on Jumalan suuri ja ihana lahja meille. Ja vielä suurempi Jumalan lahja meille on hänen armonsa, meille paisteleva armon aurinko.

   Nautitaan siis kaikki tänä kesänä Jumalan suurista lahjoista, auringosta ja Jumalan armon auringosta.