”Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi
minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.
Minun käskyni on tämä: rakastakaa toisianne,
niin kuin minä olen rakastanut teitä.”
Joh. 15:9-12

Häät

Avioliitto on sitoutumista ja yhdessä kasvamista, elämistä, iloitsemista ja rakastamista. Tahto rakastaa toista ihmistä vaikeinakin aikoina, toisen kunnioittaminen ja Jumalan siunauksen rukoileminen ovat hyvä lähtökohta avioliitolle.

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä juridinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Avioliitossa mies ja nainen sitoutuvat juridisesti ja julkisesti toisiinsa.

Kenet voidaan vihkiä?

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsenyys. Vihkimisen suorittaa pappi ja toimituksella on oltava vähintään kaksi todistajaa.

Jos toinen vihittävistä kuuluu väestörekisteriin, on vain siviilivihkiminen mahdollinen. Haluttaessa voidaan siviiliavioliitolle vihkimisen jälkeen saada avioliiton kirkollinen siunaus.

Käytännön järjestelyt

Seurakuntatoimistoon otetaan yhteyttä, kun halutaan
• varata vihkiaika
• varata vihkipappi
• suorittaa avioliiton esteiden tutkinta

Vihkimisen toimittaa ensisijaisesti vihkivuorossa oleva Raision seurakunnan pappi. Vihkipapin yhteystiedot saat seurakuntatoimistosta. Kerrothan samalla myös, mikäli toivotte kaksikielistä vihkitoimitusta. Mikäli vihkimisen toimittajaksi halutaan tietty pappi, on syytä ottaa häneen henkilökohtaisesti yhteyttä hyvissä ajoin. Jos hankit itse vihkivän papin, ilmoita papin nimi seurakuntatoimistoon varauksen yhteydessä.

Papin ja vihkiparin tapaaminen

Vihkipari tapaa papin ennen vihkimistä. Tapaamista kutsutaan toimituskeskusteluksi. Tapaaminen kannattaa sopia hyvissä ajoin, koska kesäaikana papit ovat myös rippileireillä ja vuosilomilla.

Papin ja vihkiparin tapaamisella on monta tarkoitusta. Vihittävät haluavat usein tutustua vihkipaikkaan ja harjoitella etukäteen alttarille tuloa, polvistumista ja muuta toimituksen kulkua.

Vihkijälle puolestaan on tärkeää tutustua vihkipariin, jotta vihkitoimituksesta tulisi persoonallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja avioliiton merkitys. Sopivasta vihkikaavasta päätetään myös keskustelun aikana.

Vihkipaikka

Vihkiminen voidaan toimittaa esim. kirkossa, seurakuntatalon kappelissa tai kotona. Kirkko on syytä varata hyvissä ajoin seurakuntatoimiston kautta.

Tilojen koristelu

Suntio neuvoo sinua kirkon koristeluun liittyvissä kysymyksissä. Muistathan poistaa koristeet välittömästi vihkitoimituksen jälkeen, jotta seuraavalle parille jää siisti kirkko.

Kustannukset

Seurakunnan jäsenelle vihkipaikka ja muu toimitukseen tavanomaisesti kuuluva järjestely on ilmaista.

Lisätietoa ja ajanvaraukset seurakuntatoimistosta, puh. 02 4360 300