Hautajaiset

Katso tästä Linkki avautuu uudessa välilehdessäepidemiatilanten vaikutuksia tilaisuuksien järjestämiseen.

Hautaukseen liittyy inhimillisiä tunteita, kristilliseen uskoon liittyviä ajatuksia ja käytännön järjestelyjä. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Elämään kuuluvat luopuminen ja jäähyväiset. Jokainen meistä luopuu ja suree omalla persoonallisella tavallaan.

Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Seurakunnan papit ja diakoniatyöntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä. Heiltä saat myös keskusteluapua surun keskellä. Syksyisin ja vuodenvaihteen jälkeen alkavat sururyhmät on tarkoitettu läheisensä menettäneille tueksi ja avuksi surun käsittelyyn.

Kaikilla kuollessaan Raisiossa kirjoilla olleilla on oikeus tulla haudatuksi seurakunnan hautausmaalle. Seurakunta osoittaa kuitenkin tarvittaessa, omaisten pyynnöstä hautasijan erilliseltä tunnustuksettomalta hautausalueelta.

Hautajaisjärjestelyt aloitetaan ottamalla yhteyttä joko Raision seurakunnan seurakuntatoimistoon tai yksityiseen hautaustoimistoon.

Osa hautajaisjärjestelyistä on mahdollista hoitaa suoraan seurakunnan kanssa. Tällaisia ovat muun muassa siunaustilaisuuden varaus ja hautapaikan valinta.

Seurakuntatoimistossa sovitaan:
• siunaustilaisuuden ajanvaraus
• mahdollisen seurakunnan tiloissa järjestettävän muistotilaisuuspaikan varaus
• hautaustapa (arkku, uurna, sirottelu)
• selvitetään hautaoikeus jo olemassa olevaan hautaan tai käydään läpi uuden hautapaikan varaamiseen liittyvät asiat
          Lupa vanhan haudan käyttämiseen: arkkuhautausLinkki avautuu uudessa välilehdessä
          Lupa vanhan haudan käyttämiseen: uurnahautaus Linkki avautuu uudessa välilehdessä
• uurnanlaskuajan varaus
• hautaushinnat
• hautapaikkamaksut
• haudanhoitomaksut

Siunaustilaisuutta varten seurakunnalta saa korvauksetta käyttöön arkkualban (arkun päälle laitettava valkoinen vaate/peite). Arkkualbaa voidaan käyttää tuhkahautaamisissa, jolloin tuhkaukseen menevä arkku ei ole lainkaan näkyvillä. Seurakunnasta saa veloituksetta käyttöön myös kuljetusuurnan, jolloin vainajan tuhkalle ei tarvitse hankkia uurnaa.

Muistotilaisuus voidaan järjestää seurakunnan tiloissa, kotona tai pitopalvelupaikassa. Seurakunnan tilojen varauksesta voi sopia hautausjärjestelyjen yhteydessä seurakuntatoimistossa. Seurakunnan tilojen tilavuokrat löytyvät hinnastosta.

Muistotilaisuuden ohjelmasta päättävät omaiset. Pappi ja kanttori osallistuvat tilaisuuteen toivomuksen mukaan. Usein ohjelmaan liittyy adressien lukeminen, yhteistä laulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä sekä tarjoilua.

Muistotilaisuuden tarjoilusta sovitaan yleensä tilaa varattaessa. Seurakunnan tiloissa tarjoilun voi hoitaa itse tai hoitaa pitopalvelun kautta. Seurakunnalla ei ole omaa pitopalvelutoimintaa.

Raision seurakunnan seurakuntatoimiston osoite on Kirkkoherrankuja 2, p. 02 436 0300, sähköposti: virasto.raisio@evl.fi .

Hautaan siunaamiseen ja hautaukseen liittyvissä asioissa voit ottaa suoraan yhteyttä:
Taina Dahlgren, puh. 044 716 0343, taina.dahlgren@evl.fi
Päivi Nurminen, puh. 044 716 0300, paivi.m.nurminen@evl.fi

Liikeyrityksinä toimivat yksityiset hautaustoimistot huolehtivat vainajan kuljetuksista, myyvät arkkuja ja uurnia sekä hoitavat monet muutkin omaisten pyytämät hautaukseen liittyvät asiat.

Valkoinen arkku ja kantaja.

Siunaus Raision seurakunnassa

Hautaansiunaaminen voidaan toimittaa torstaina, perjantaina tai lauantaina. Siunaustilaisuus voidaan pitää kirkossa tai Alakappelissa, tarvittaessa myös haudalla. Pappina toimii ensisijaisesti hautausvuorossa oleva oman seurakunnan pappi ja musiikista vastaa vuorossa oleva kirkkomuusikko.