Uutiset

Uutislistaukseen

Apua ukrainalaisille Raision Avustuskeskuksessa

Avustuskeskuksessa on iloinen, toimelias ja hyvä yhteishenki.   Kuvassa Maarit Kokkonen (vas.), Oili Vainio...

Avustuskeskuksessa on iloinen, toimelias ja hyvä yhteishenki. Kuvassa Maarit Kokkonen (vas.), Oili Vainio sekä vapaaehtoistyöntekijät Pirjo Tervo ja Anneli Sipilä

Raision keskustassa sijaitsevassa Avustuskeskuksessa jaetaan kiireellistä hätäapua ja välttämättömiä avustustarvikkeita Raisiossa ja ympäristökunnissa asuville Ukrainan sodan pakolaisille. Täysin lahjoitusten turvin toimivasta humanitaarisesta avustuskeskuksesta pakolaiset saavat erilaista apua ja tarvikkeita uuteen arkeensa vieraassa maassa. Palvelua ja neuvontaa pyritään antamaan myös ukrainan kielellä. Toimintaa järjestetään pääasiassa suomalaisin ja ukrainalaisin vapaaehtoisvoimin sekä eri yhteistyökumppaneiden henkilöstön avustamana.  

Vuonna 2022 avattu Avustuskeskus on perustettu yhteistyössä Raision kaupungin, Raision seurakunnan, Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin ja Raision osaston, Maskun seurakunnan, Ote-säätiön ja Suomen Ukrainalaiset ry:n kanssa. Sopimus tiloista Raision seurakunnan kanssa on voimassa tämän vuoden loppuun. 

Avustuskeskuksen toiminta koetaan tarpeelliseksi edelleen.
- Kävijöitä on päivittäin noin 40-60 ja lahjoittajia noin 20. Vapaaehtoisia työntekijöitä avustuskeskuksessa on kymmenkunta, kertoo Raision kaupungin koordinaattori Maarit Kokkonen.                                                              

Tällä hetkellä Avustuskeskuksessa on erityistä pulaa muun muassa kattiloista, liinavaatteista ja peitoista. Lahjoituksina toivotaan myös ostettua tavaraa, kuten vaippoja, shampoota, hammastahnaa, pesunesteitä, astinpesu- ja pyykinpesuaineita, siivoustarvikkeita sekä lastenruokaa ja muita säilyviä elintarvikkeita aina lemmikkieläinten ruokaa myöten. 

- Ukrainalaiset perustavat kotejaan tyhjästä, joten he vastaanottavat mielellään huonekalujakin.  Mutta niiden kuljettamiseen tarvitaan pakettiautoa tai peräkärryä kuomuineen.  Tällaiseen vapaaehtoistyöhön olisi suuri tarve, kertoo Raision seurakunnan diakonia-avustaja Oili Vainio.

Pakolaisten koteihin tarvitaan myös kodinkoneita (silitysrautoja, kahvinkeittimiä, vatkaimia jne.), kattiloita ja pannuja, kodin tekstiilejä (vuodevaatteita, peittoja, pyyheliinoja, verhoja, mattoja), pienkalusteita, urheiluvälineitä ja -jalkineita, käsityötarvikkeita, kankaita jne. sekä myös lahjakortteja.

Raision seurakunnan diakonissa Noora Nurmi kokee suurta kiitollisuutta kaikesta seurakuntalaisten antamasta avusta, josta on ollut iloa monille pakolaisille. 
- Työ jatkuu, uusia kotinsa ja läheisensä menettäneitä naisia ja lapsia tulee jatkuvasti, apua tarvi-taan edelleen, toteaa Nurmi.
Hän toivottaa myös kaikki tervetulleiksi tutustumaan Avustuskeskuksen toimintaan ja vapaaehtoistehtäviin.
- Lahjoitusten vastaanottamiseen, niiden esille järjestämiseen, edelleen jakamiseen jne. tarvitaan paljon käsipareja. Yhteistyössä on voimaa, kannustaa Nurmi. 
 

Raision Avustuskeskus, Raisiontori 6
Avoinna ma klo 13-18 sekä ti, to ja pe klo 10 – 15.

Tiedustelut: 
Maarit Kokkonen, p. 040 4824657 (maarit.kokkonen@raisio.fi)
Noora Nurmi, p. 044 7160352 (noora.nurmi@evl.fi)

 

 

13.9.2023 15.07