Uutiset

Uutislistaukseen

Raision seurakunnalle diplomi hyvästä työstä ympäristön hyväksi

Kirkon kuva

Ympäristöasioiden kiitettävän huomioimisen ansiosta Raision seurakunnalle on myönnetty ympäristödiplomi hyvästä työstä ympäristön hyväksi. Diplomin seurakunnalle tulee luovuttamaan piispa Mari Leppänen Raision ympäristöjuhlassa 28.9. 
Ensimmäinen ympäristödiplomi Raision seurakunnalle myönnettiin jo vuonna 2007. Siitä lähtien ympäristöasiat on otettu huomioon monipuolisesti seurakunnan eri työaloilla. Diplomi myönnetään kerralla 5 vuodeksi. Sen voi uusia laatimalla kattavan ympäristöraportin kuluneen kauden ympäristönhoidosta ja ympäristöohjelman seuraavalle 5-vuotiskaudelle. 

Viimeisimmässä ulkopuolisen tarkastajan suorittamassa auditoinnissa Raision seurakunnan ympäristöasioiden hoidon todettiin olevan kiitettävällä tasolla ja Kirkkohallitus myönsi seurakunnalle ympäristödiplomin jo neljännen kerran. Sen luovuttaa piispa Mari Leppänen torstaina 28.9. Raision kirkossa ja sen ympäristössä järjestettävässä juhlassa, johon kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Ympäristöjuhla Raisiossa torstaina 28.9. 

Klo 17:
Pieni pyhiinvaellus.
Lähtö seurakuntatalon parkkipaikalta, (Kirkkoherrankuja 2).
Oppaana Johanna Salonen.

Klo 18-19:  
Ympäristödiplomin luovuttaminen,
Godfulness-lepohetki ja
iltapala kirkossa.
Piispa Mari Leppänen, kirkkoherra Sari Lehti,
ympäristöasiantuntija Hannele Siltala, muusikko Jenni Kankaro,
seurakunnan ympäristötyöryhmä sekä muita työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa ympäristödiplomista:

Ympäristödiplomi on kirkon ympäristöjärjestelmä, johon sitoutuneissa seurakunnissa ympäristöasiat otetaan huomioon läpäisevästi seurakunnan eri toimissa, kuten hautausmaiden, viheralueiden ja metsien hoidossa, kiinteistönhoidoissa, energiankulutuksessa, jätehuollossa, tarjoiluissa sekä seurakunnan toiminnassa ja tilaisuuksissa ympäristökasvatuksen myötä. 

Raision seurakunnan ympäristövastuullisia toimia on kirjattu ympäristöraporttiin satoja, mutta alla joitakin esimerkkejä asian konkretisoimiseksi: 

-    Seurakunnassa on kehitetty kristillistä ympäristökasvatusta, (mm. Godfulness-konsepti), ja laadittu pyhiinvaellusreittejä Citynomadi-sovellukseen.
-    Rippileirimme ovat vihreitä ripareita.
-    Lajittelumahdollisuuksia on parannettu ja lisätty. 
-    Hautausmaan kaikki risut viedään haketettavaksi/hakelämmöksi ja kaikki kompostoituva materiaali kompostoidaan hautausmaalla ja pystytään hyödyntämään maanparannukseen.
-    Seurakunnan diakonian vaate- ja tavara-apu Naulakko on kirpputori, jonne voi lahjoittaa vaatteita ja kodintarvikkeita niitä tarvitseville. 
-    Yhteistyötä Operaatio Ruokakassin kanssa, ylijäämäruokia jaetaan tarvitseville. 
Muutenkin kiinnitetään huomiota ruokahävikin minimoimiseen. 
-    Sähköisen asianhallinnan huomattava lisääntyminen on vähentänyt paperinkulutusta. 
-    Suosimme ympäristömerkittyjä tuotteita. 
-    Reilun kaupan seurakunta vuodesta 2015 lähtien. 
-    Kiinteistöjen energiaa säästetään tehostamalla tilojen käyttöastetta sekä kiinnittämällä huomioita käytön mukaiseen lämmön ja ilmastoinnin säätelyyn. 
-    Valaisimia ja polttimoita korvataan ledeillä, jos suinkin mahdollista.  
-    Useampaan toimitilaan on asennettu ilmalämpöpumput. 
-    Viherlahden leirikeskuksen päärakennus on passiivienergiatalo, jossa on maalämpö, ja saunarakennuksen katolla lämmönkeräimet.
-    Hyönteishotelleja seurakuntatalon ja leirikeskuksen pihamaalla sekä hautausmaalla
-    Mehiläisille, perhosille ja muille hyönteisille istutettu erilaisia kukkaseoksia.
-    Seurakunnan metsiä hoidetaan FSC-sertifikaatin mukaisesti. Niissä ei korjata kantoja teikä suoriteta hakkuita lintujen pesimäaikaan. 


Lisätietoja:
Hannele Siltala
ympäristöasiantuntija, 
projektikoordinaattori, 
Raision seurakunta
 

 

15.9.2023 12.46